דוח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה, הידוע גם כטופס 5329 של רשות המיסים, הוא טופס שרשות המיסים מנפיקה בעת הצורך לאזרחים החשודים בהעלמת מידע על נכסים או על הכנסות.
רשות המיסים יכולה להעביר את הטופס לכל אזרח או לכל תושב בכל זמן ומכל סיבה, וזאת לפי סעיף 135 לפקודת מס הכנסה.
אזרח או תושב שמקבל מרשות המיסים טופס 5329 נדרש למלאו ולהשיבו בתוך 120 יום. אזרח שקיבל מרשות המיסים טופס 5329 ולא השיב אותו או השיב אותו עם מידע חסר או לקוי, עובר על פקודת מס הכנסה ויוזמן לחקירה ברשות המיסים או ייתבע בהליכים משפטיים.
טופס 5329 משמש גם עובדים שכירים שרוצים לפתוח תיק ברשות המיסים ולהציע שירותים מקצועיים כעוסקים עצמאים. במקרה זה הטופס מקל את תהליך הרישום של העוסק החדש ועוזר לו לקבל במהרה מספר עוסק או מספר תאגיד ולהתחיל לעבוד.
אז מה מהות הטופס, למי הוא נשלח בדרך כלל, מה צריך לעשות אם מקבלים את הטופס ואיך להימנע מקבלת הטופס? הינה כל מה שצריך לדעת על טופס 5329.
טופס 5329
טופס 5329 נשלח מרשות המיסים לאזרחים ולתושבים אקראיים – שכירים ועצמאים כאחד – או לאזרחים או תושבים הנחשדים בהסתרת מידע על נכסים ובעבירות מס.
הטופס במהותו הוא הצהרה על פרטים אישיים ועל מקורות הכנסה, והוא משמש גם עובדים שכירים שרוצים לפתוח תיק ברשות המיסים ולהציע שירותים מקצועיים כעוסקים עצמאים פטורים או מורשים.
בראש הטופס מופיעה אזהרה שמכוונת לנישום, ממלא הטופס, ומודיעה לו שאי מילוי הטופס או מילוי חלקי של הטופס הם עבירה על פקודת מס הכנסה.
איך למלא טופס 5329
חלק א בטופס מיועד למילוי פרטים מזהים, הנישום נדרש למלא בו את פרטיו ולציין אם הוא תושב הארץ או תושב חוץ. הוא נדרש למלא גם פרטים מזהים של בני זוג ולציין אם הם תושבי הארץ או תושבי חוץ.
חלק ב מיועד לעוסקים עצמאים, ויש למלא בו פרטים מלאים על העסק שהם מנהלים, על מהותו, על כתובתו, על שעות העבודה בו, על ההכנסה החודשית הממוצעת המתקבלות ממנו, ועל המחזור העסקי המשוער שלו.
שכירים שרוצים לפתוח תיק ברשות המיסים יכולים למלא את חלק ג של הטופס – פרטים לצורך פתיחת תיק ניכויים – ולהצהיר על העסק שלהם ועל מהותו.
חלק ד מיועד לנישומים שהם שותפים או מחזיקי מניות בעסקים אחרים. בחלק זה יש למלא את שם העסק ואת מספרו ברשות המיסים ולציין את שיעור המניות שהנישום מחזיק בו. אם בני זוג שותפים או מחזיקי מניות בעסק אחר, יש לציין זאת.
חלק ה מיועד לנישומים שהם שכירים. בחלק זה יש למלא את שמות המעסיקים, את תאריך תחילת ההעסקה ואת ההכנסות של הנישום בשנת המס הקודמת. נוסף על כך יש לציין מקורות הכנסה של בני זוג.
בחלק ו יש לספק מידע על נכסי נדל"ן כמו נכסים עסקיים, דירות, מחסנים, קרקעות ושטחים חקלאיים שנמצאים בבעלות הנישום. כמו כן יש למלא פרטים על הרכבים שבבעלות הנישום.
בחלק ז הנישום יכול להוסיף הערות בכתב ידו ולמסור מידע על הכנסות ממקורות אחרים.
בחלק ח הנישום נדרש לאמת את פרטי חשבון הבנק שלו.
בחלק ט עליו להצהיר שכל המידע שמילא בטופס הוא מדויק ונכון.
מי צפוי לקבל טופס 5329?
עובדי מס הכנסה יכולים לשלוח טופס 5329 לכל אזרח אקראי או לכל תושב אקראי אם הוא נחשד בהסתרת נכסים, בהסתרת מידע או בהעלמת מס.
הם בדרך כלל מקבלים את המידע המחשיד מאזרחים מודאגים שמדווחים בעילום שם על אנשים חשודים או על בעלי עסקים חשודים. אפשר לומר שטופס 5329 הוא השלב המקדמי לחקירת מס גלויה, ולכן מומלץ להתייחס אליו בכובד ראש ולמלא אותו בפירוט רב.
גם עובדים שכירים שרוצים לפתוח עסק עצמאי יכולים להיעזר בטופס 5329 כיוון שטופס זה הוא שלב ראשוני וחיוני בתהליך פתיחת תיק עוסק ברשויות המס. אם אתם עובדים שכירים ורוצים להציע שירותים מקצועיים כעוסקים עצמאים, אתם יכולים למלא טופס 5329 ביוזמתכם ולשלוח אותו לרשות המיסים. כך תאיצו את התהליך ותוכלו להתחיל לעבוד כעצמאים.
מה צריך לעשות אם מקבלים טופס 5329?
הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות אם מקבלים טופס 5329, הוא למלא אותו בצורה נכונה ולהקפיד על כל הפרטים, לשם כך אנו ממליצים להתייעץ עם רואה חשבון שיוודא כי כל הפרטים נכונים לפני שתשלחו את הטופס המלא לרשות המיסים.
מרבית הנישומים מקבלים טופס 5329 בדואר ויכולים למלא אותו בכתב יד ולשלוח את הטופס המלא בדואר.
נישומים שרוצים להצהיר מיוזמתם על מקורות ההכנסה שלהם יכולים למצוא טופס 5329 אונליין (להורדת טופס 5329 – לחצו כאן), להדפיס אותו, למלא אותו בכתב יד, להעלות את הטופס המלא למחשב ולשלוח אותו באמצעות דואר אלקטרוני לרשות המיסים או באמצעות האתר של רשות המיסים.
איך להימנע מקבלה של טופס 5329?
כדי להימנע מקבלת הטופס בדואר אתם יכולים להוריד טופס 5329 מקוון מהקישור הנ"ל ולהגישו ביוזמתכם לרשות המיסים בהליך הקרוי "הליך גילוי מרצון".
הליך גילוי מרצון הוא פעולת מנע חיונית שעוזרת לאנשים שמקבלים הכנסות ממקורות לא רשמיים ולא מדווחים, וכן לאנשים שמחזיקים נכסים מניבים בארץ או בחו"ל.
פעולת המנע הזאת עוזרת להם להסדיר את הקשר עם רשות המיסים ולהימנע מענישה. כשאתם מדווחים מיוזמתכם על מקורות ההכנסה שלכם ועל הנכסים שבעלותכם בדרך של גילוי מרצון, אתם נמנעים מחקירות קשות ברשות המיסים ומהליכים פליליים על הסתרת מידע ועל העלמת כספים מקופת המדינה.
אם אתם מרוויחים הכנסות שאינן מדווחות, מוטב שתצרו קשר עם משרד רואי חשבון שיעזור לכם לדווח על ההכנסות מיוזמתכם בטופס 5329 ולהגיש את הטופס בהקדם לרשות המיסים.
משרד רו"ח הוא המקום שבו תוכלו לקבל סיוע ועזרה במילוי טפסי 5329. מחפשים רואה חשבון בעל ניסיון? צריכים להגיש הצהרת הון? קבלתם טופס דוח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה ולא בטוחים כיצד למלא אותו בצורה תקינה? התקשרו אלינו עוד היום ואנחנו במשרד גרינברג נעניק לכם את השירות הטוב ביותר בתחום המיסים וראיית החשבון.